Tevhidin Hayata Yansımaları
- Editör
- 22 Mar
- 3 dakikada okunur
Bismillahirrahmanirrahim
Peygamberlerin gönderilmesindeki ana maksadın "Tevhid" olması çeşitli ayetlerde belirtilmiştir.
.وَمَٓا اَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رَسُولٍ اِلَّا نُوح۪ٓي اِلَيْهِ اَنَّهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّٓا اَنَا۬ فَاعْبُدُونِ
Senden önce hiçbir peygamber göndermedik ki ona, “Benden başka ilâh yoktur, şu halde bana kulluk edin” diye vahyetmiş olmayalım..Enbiya.25
Kainat "Tevhid" üzerine kurulmuştur. Alemler Tevhid ile tek bir merkezden yönetilir. Galaksiler Tevhid ile bir düzende durur. Yıldızlar Tevhid ile dönerler. Gerçekleşen tüm olaylar Tevhid ile muazzam bir nizam ve intizam kazanır. İşte insan ve toplum hayatı da ancak Tevhid varsa eksenini bulur, hayat bulur ve hakikatine kavuşur.
Allah'tan (cc) başka İlah olmaması, Allah'ın tek mutlak varlık, tek Rab ve tek hüküm sahibi olması, Ehadiyet kavramının hayatın her kademesine yansıtılmasını gerekli kılar. Nasıl ki bir bünyenin can bulması için öncelikle solunum ve dolaşım işlevleri gerekli ise, Tevhid de insanlık için bu mesabededir. Tevhid, dünya hayatının can damarıdır, oksijenidir, hayat suyudur. İnsana ve toplumlara ait diğer hususlar, ancak Tevhid varsa anlam ve hayat bulur.
Akidemizde Tevhid kavramını iyice benimsemeliyiz. Şuurumuzdan Ehadiyet kavramını tam olarak özümsemeli ve Allah'tan başka ilahları reddetmeliyiz. Şirk kavramından tamamen uzaklaşmalı ve imanımızı tam Tevhid ile şekillendirmeliyiz. Şirki akidemizden tamamen uzaklaştırmalıyız. Her geçen gün Tevhidde daha da derinleşmeliyiz. Akidemiz ancak Tevhide tam olarak erişirse gerçek hayata ulaşır. Çünkü şirk en büyük zulümdür.
وَاِذْ قَالَ لُقْمٰنُ لِابْنِه۪ وَهُوَ يَعِظُهُ يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللّٰهِۜ اِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظ۪يمٌ
Lokman, oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah'a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür, demişti.Lokman.13
İbadetlerimizde Tevhidi tam anlamıyla uygulamalıyız. Namaz, oruç ve diğer ibadetlerimizde Allah'ın razı olması dışında her türlü yaklaşımdan uzaklaşmalıyız. İbadetlerimizin tek başımızda kaldığımızda veya cemaatle eda ederken farklı olmaması gereklidir. İbadeti gören ve değerlendiren ancak ve ancak Allah'tır. Allah her şeyi, her an görür. Kalbimizden geçenleri en ince ayrıntına kadar bilir. Amellerimiz ancak Allah Teâlâ kabul ederse boşa gitmekten kurtulur, sonsuzluk kazanır. Hiç bir fani varlık bize ibadetlerimizin karşılığını veremez.
فَوَيْلٌ لِلْمُصَلّ۪ينَۙ
اَلَّذ۪ينَ هُمْ عَنْ صَلَاتِهِمْ سَاهُونَۙ
اَلَّذ۪ينَ هُمْ يُرَٓاؤُ۫نَۙ
Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki. Onlar namazlarının özünden uzaktırlar. Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar. Maun.4-6
Tasavvuf yaklaşımı, bu yoldaki uygulamalar, "Tevhid" çatısı altında olmalıdır. Rehberler, onlara tabi olmanın amacı Allah'a ulaşmak olmalıdır. Nasıl ki bir doktor sağlığa ulaşmaya vesile olmak için doktor ise, Mürşid de Allaha ulaşmaya vesile olmak için mürşiddir. Mürşidler ancak vasıta olmalıdır, perde olmamalıdır. Bu da onlara Allaha ait sıfatları vermemek, onları kul olarak görmek ve onlardan Allaha kul olmayı öğrenmek perspektifi ile mümkündür.
قُلْ اِنَّمَٓا اَنَا۬ بَشَرٌ مِثْلُكُمْ...
De ki: “Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım...Kehf.110
Sosyal yapıları şekillendirirken Tevhid temelli olmalıyız. Aile kurarken Allah'ın rızası için, O'nın emrettiği şekilde, sünnete uymak niyetiyle, kurulan yuvanın Allah'a ibadete zemin oluşturmak ve Allah'ı (cc) bilen nesiller yetiştirmek için olması esas yaklaşım olmalıdır.
Okullar, her türlü bilim ile Allah'ın anlatıldığı mekanlar olmalıdır. İlimler Allah'a ulaştırırsa gerçek fonksiyonlarına erişebilirler. İş hayatı, Allah'ın emrettiği şekilde helal kazanmak ve kazandıkları ile Allah'a ibadet etmek için gerekli imkanın sağlanması perspektifli olmalıdır. Toplumdaki muameleler, Tevhid bakış açısı ile şekillenirse sağlıklı olur. Her türlü iş Tevhid boyası ile sağlamlaşır, yerli yerine oturur. Tevhid, toplumdaki sağlıklı işleyişin kaynağı ve sigortasıdır.
İslam Medeniyetinin diğer medeniyetlerden ayrıldığı hususlardan birisi de "Tevhid"dir. Başka herhangi bir şey için değil, ancak ve ancak Allah için olmak... Başkalarının değil, Allah'ın emir ve hükmünde olmak... Başkalarından değil Allah'tan korkarak hareket etmek... Toplumların tüm müesseseleri ancak Tevhid varsa ayakta durur. Tevhid, medeniyete ait tüm kavramların anlam bulmasını sağlar. Tevhid tüm müesseselerin sağlıklı işlemesi için elzemdir. Toplumun idaresi ancak Tevhid amacı ile Allah rızası için üstlenilir. Aksi taktirde veballi ve anlamsız ağır bir yüktür. Fetihler, Tevhid şuuru ile olursa Fetih olur. İnsan olmanın en yüksek mertebesi dünyaya ve kainata Tavhidi yaymaktır (İla-yı kelimetullah). Tevhid varsa adalet hakiki adalet olur. Tevhid varsa ilim hakiki ilim olur. Tevhid varsa toplum hakiki güvendedir. Tevhid varsa toplum yapısı sağlıklıdır. Tevhid varsa hakiki medeniyet temin edilebilir. Tevhid tüm insanlık için rahmettir. Tevhid tüm toplumların tek kurtuluş reçetesidir...
Allah Teala, hem birey olarak hem de toplum olarak bizleri hakiki Tevhid şuuruna eriştirsin.
Selametle...
Comments