Kur'andan Mucize-Başlangıçta Göklerle Yer Bitişikti.Enbiya.30
- Editör
- 21 Nis
- 4 dakikada okunur
A.Enbiya.30.Mealler
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اَوَلَمْ يَرَ الَّذينَ كَفَرُٓوا اَنَّ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا
وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَٓاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ اَفَلَا يُؤْمِنُونَ
İnkâr edenler, gökler ve yer bitişik iken onları ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattığımızı görmezler mi? Hâlâ inanmayacaklar mı? [1]
O inkâr edenler görmüyorlar mı ki, (başlangıçta) göklerle yer birbiriyle bitişik iken, Biz onları (sonradan) ayırdık ve (Dünya’yı yaşama müsait kılıp) her canlı şeyi sudan yarattık. (Bilimin en son verileri de bu doğrultudadır.) Yine de onlar hâlâ inanmayacaklar mı? [2]
O kâfir olmuş kimseler görmedi mi ki; gerçekten gökler ve yer, o ikisi de (birbirlerinden ayırt edileme yecek derecede tek bir kütle halindeydiler ve kendi aralarında katmanları fark edilemeyecek şekil de) yapışık bir şeydiler, sonra Biz onları yarıp (ara larına hava ve fezâ yerleştirerek, yer ve gök diye iki ayrı varlık haline getirdik, ayrıca yedi kat gök ve yedi kat yer halinde tabakalara, feleklere ve iklimlere) ayır dık!/ O kâfir olmuş kimseler görmedi mi ki; şüphesiz gökler ve yer, (hiçbir yağmur) yağdırmayan ve (hiçbir ürün) bitirmeyen birer varlık idiler de, Biz onları yar(ıp kendilerinden yağmurlar ve mahsul ler çıkar)dık!/ (Evet! Göklerin ve yerin yaratılışını gözüyle gören olmadıysada, inceleyenler, bu âlemin ezelî olmayıp, sonradan yaratılmış olduğunun birçok delilini görme imkânına sahiptirler.) Yine Biz (insanlar, hayvanlar ve bitkiler gibi) birçok canlı şeyi (gökten indirdiğimiz) sudan yarattık!/ Biz her canlıyı sudan yarattık! (Zira ilk yarattığımız cevhere heybet nazarıyla baktığımızda o, eriyip, sallanarak suya dönüştü. Böylece diğer yaratıklar ondan meydana geldi.)/Hâlâ mı (yaratıcının gücüne ve dinine) inanmayacaklar?.[3]
B. Önceki Ayetlerle İlişkisi.Enbiya.29
وَمَنْ يَقُلْ مِنْهُمْ اِنّ۪ٓي اِلٰهٌ مِنْ دُونِه۪ فَذٰلِكَ نَجْز۪يهِ جَهَنَّمَۜ كَذٰلِكَ نَجْزِي الظَّالِم۪ينَ۟
İçlerinden her kim, “Allah’tan başka ben de şüphesiz bir ilâhım” derse, böylesini cehennemle cezalandırırız. İşte biz zalimleri böyle cezalandırırız.[4]
Bu ayet, 30ncu ayetteki yaratmayla ilgili müthiş ve sonsuz kudret gerektiren ifadelerden bu işlerin ancak sonsuz kudret sahibi bir yaratıcı tarafından gerçekleştirilebileceğini çağrıştırır. Bitişik olan göklerle yerleri ayırmaya ve canlıları sudan yaratmaya gücü yetmeyen varlıkların ilahlık iddiaları boştur.
C. Sonraki Ayetlerle İlişkisi.Enbiya.31
وَجَعَلْنَا فِي الْاَرْضِ رَوَاسِيَ اَنْ تَم۪يدَ بِهِمْ وَجَعَلْنَا ف۪يهَا فِجَاجًا سُبُلًا
لَعَلَّهُمْ يَهْتَدُونَ
Arzda da onları çalkalar diye baskılar oturttuk, hem onda bol bol açıklıklar yaptık ki doğru gidebilsinler [5]
Elmalılı, yeryüzünün sadece sıvı olması durumunda insanların çalkalanıp duracaklarını, halbuki toprak kütlesi ve dağların kazık şeklinde yaratılması ile bu durumun önlendiğini belirtir.
Bu ayet de yerlerle gökleri baştan yaratan ve daha sonra bunları ayıran, daha sonra da her canlıyı sudan yaratan sonsuz kudretin bu canlıların emniyeti ve hayatlarının devam edebilmesi için de sonsuz kudretiyle tedbirler aldığını göstermektedir. Bu tedbirlerden birisi de arzın sağlam bir yer olmasıdır. Bu amaçla, dağlar başta olmak üzere yeryüzüne baskı unsurları yerleştirildiği belirtilmektedir.
D. Mesele.1.Göklerle Yerin Başlangıçta Bitişik Olması
… اَنَّ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا …
… gökler ve yer bitişik iken…
Ayette başlangıçta gökler ve yerin birbirine bitişik olduğu belirtilmektedir. F.Razi, bu ifadenin yokluk durumundan varlığa geçişi belirttiğini söyler. Yokluk durumu birbirinden ayrılan cevherlerin olmayışını, sanki bitişik olmak olduğunu ve varlık durumuna geçişte ise bunların birbirinden seçilip ayrılması durumu söz konusudur. Buradan hareketle bu ifadenin yaratmayı kasdettiğini söyler.
Kainatın başlangıcı ile ilgili teorilerden "big bang" teorisi bugün bilim çevresinde geniş kabul görmüştür. Bu teoriye göre, tüm varlık başlangıçta çok küçük bir hacimde çok büyük bir kütle halinde iken sonra büyük bir enerjiyle genişlemeye ve ayrılmaya başlayarak kainat meydana gelmiştir.
E. Mesele.2.Göklerle Yerin Birbirinden Ayrılması
… فَفَتَقْنَاهُمَا …
… Biz onları (sonradan) ayırdık …
F.Razi ayette geçen ayrılma ifadesinin, öncelikle göklerle yerin birbirinden ayrılması manasına geldiğini söyler.
F. Mesele.3.Göklerin ve Yerin Her birisinin Yedi Tabaka olarak ayrılması
F.Razi ayetteki “ayırma” ifadesinin yerle gökten her birinin yedi tabaka kılındığı şeklinde de açıklanabileceğini söyler. Göklerle ilgili diğer ayetlerde de “yedi sema” ifadesi sık sık geçer.
F.Razi, yer katmanlarının da yedi olması (zımnen) söz konusu olduğunu belirtir. Jeolojide yerin katmanlardan oluşması da son zamanlarda keşfedilmiştir. Bu katmanlar içten dışa doğru, Çekirdek (iç çekirdek ve dış çekirdek), Magma(pirosfer), yer kabuğu (kabuk ve manto), su küre (hidrosfer) ve hava küre (atmosfer) olarak belirtilmiştir. [6]
G. Mesele.4.Her Canlının Sudan Yaratılması
… وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَٓاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ …
… her canlı şeyi sudan yarattık…
F.Razi ayetteki bu ifadeyi öncelikle “her canlı için mutlaka su lazımdır” şeklinde ele alır. Yer katmanlarının yedi kat olarak düzenlenirken bu katmanlardan birisinin de su küre olması ve ayetin devamındaki su ile canlılığın ilişkisine vurgu yapılması dikkat çekicidir. Böylece, yeryüzünün düzenlenirken canlılığa elverişli şekilde su ihtiva edecek şekilde düzenlendiği anlaşılır.
Ayrıca, canlıların yapısında da su çoğunluğu teşkil eder. Başka ayetlerdeki Hz.Adem'in(as) yaratılmasında toprak ve su unsuruna işaret edilerek balçık veya çamur ifadesi de bu hususu vurgular. Hayati fonksiyonlar ve üreme için de su ortamı çok önemlidir.
H. Mesele.5.Yaratıcının Sonsuz Kudreti
Bu ayette belirtilen hususlar (göklerle yerin birbirinden ayrılması, her birisinin tabakalar şeklinde düzenlenmesi, canlılığın sudan yaratılması, ancak sonsuz kudret sahibi bir yaratan tarafından mümkündür. Ateistler, mevcut bazı maddelerden tesadüfen terkip ile canlılığın oluştuğunu söyleseler de yokluktan varlığa geçişi açıklayamazlar. "Big bang" teorisi bile ancak yeni varlık sahasına geçmiş bulunan şeylerden itibaren bir şeyler söyler.
I.Dersler
Kainatın başlangıcında Her şeyin bir arada bitişik olduğu belirtilmektedir (Big-bang teorisine uygundur)
Daha sonra ise Gökler ve yer (semalar ve dünya) şeklinde ayrılmıştır
Gökler ve yer ayrıca kendi içinde de (7 kat şeklinde) ayrılarak düzenlenmiştir
Katmanlardan birisi de "su küre"dir ve Hayatı olan (hayata dair) her şey sudan yaratılmıştır
Bütün bunlar, kudreti sonsuz bir yaratıcı tarafından gerçekleştirilebilir
Dünyanın sağlam bir yer olmasında dağların baskı unsurları olarak görevleri vardır (Jeolojide bu duruma izostazi denmektedir)
Bu ayet, Kur'anın mucizevî ayetlerinden birisidir ve islam dışı medeniyetler daha dünyanın düz olduğunu düşünürken ve bilim insanlarını idam ederken mucizevî şekilde çeşitli bilimsel gerçekler barındırmaktadır. Allah (cc) tüm insanlara Kur'anı hakkıyla takdir etmeyi ve ibret almayı nasip eylesin.
Selâmetle...
[1] D.İ.B
[2] Abdullah-Ahmet Akgül Meali
[3] Kuran-ı Mecid ve Tefsirli Meali Alisi
[4] Enbiya.29
[5] Enbiya.31
Kommentarer