top of page

Kur'an Ayetleri Dağlar için Ne Diyor?

  • Editör
  • 17 Ağu 2024
  • 2 dakikada okunur

Bismillahirrahmanirrahim

   Yeryüzünün iskana elverişli olması için yeryüzü katmanları önce birbirine doğru kayarak üst üste gelmişler, kuvvetli kısmı dağları ve daha zayıf kısımları ise aşağı doğru dağların yeraltı uzantılarını oluşturmuşlardır.[1] Bu durum, adeta bir kazığın yere çakılmasını çağrıştırır.

وَالْجِبَالَ اَوْتَادًاۖ

Dağları da birer kazık kılmadık mı?[2]

Ayrıca, bu yapılar yeryüzü mantosunu oluşturur. Bütün bunların da devamlı olarak hareket halinde oldukları, çok yavaş şekilde daha alttaki tabaka üzerinde yüzdükleri tespit edilmiştir. Hatta bu durumun çok uzun devirler önce kara parçalarının bitişik olması ve sonradan ayrılmasına örnek olduğu, günümüzde de bu durumun devam ettiği ve kara parçalarının birbirinden yılda birkaç cm uzaklaştığı açıklanmaktadır.

… وَتَرَى الْجِبَالَ تَحْسَبُهَا جَامِدَةً وَهِيَ تَمُرُّ مَرَّ السَّحَابِۜ

Dağları görürsün, onları hareketsiz sanırsın. Hâlbuki onlar bulutların geçişi gibi hareket ederler….[3]

Oluşan bu dağ yapısı kompleksinin de ayrıca “izostazi” denilen yeryüzü statiğini (dengesini) sağlamada rol aldıkları tespit edilmiştir. Bu durum da mucizevi şekilde Kur’anda belirtilir.

… وَجَعَلْنَا فِي الْاَرْضِ رَوَاسِيَ اَنْ تَم۪يدَ بِهِمْ 

Arzda da onları çalkalar diye baskılar oturttuk[4]

Yeryüzünde onları sarsmasın (süratle dönen Dünya’nın dengesi bozulmasın) diye, sabit dağlar yarattık…

Bu ayette, yeryüzünde denge unsurları yaratıldığından bahseder. Bunlar arasında değişik unsurlar olmakla birlikte dağların daha yoğun olan yerin altına uzanan kısımları da vardır.

İBRET

   Bir jeoloji Profesörü…Kur’andaki dağlarla ilgili ayetler hakkında şunları söylüyor. “Dağ oluşum teorisinde Kur’anda dağların depremlere mani olduğunu yazıyor. Gerçek tam tersi…” Bu ifadeleri ile dağların oluşumu ifade edenler ile oluştuktan sonraki durumlarını ifade eden ayetleri birbirine karıştırıyor.

   Halbuki, öncelikle Kur’anda dağların depremleri önlediği gibi bir ifade yok. Ayette deprem yani “Zilzal” kelimesi yok. Kur’anda baskı unsurlarından ve dengenin korunmasından bahsediliyor. Jeoloji ilmi,  yeryüzü kabuğundaki dengenin sağlanması için dağların ağırlığının önemli olduğunu bulmuştur. Yani, dağlar depremlerin sebebi değildir. Depremlerin sonucudur. Ancak oluştuktan sonra yeryüzündeki genel dengenin sağlanmasında rol almaktadırlar. Bu denge, yerkabuğunun statiğinden (İzostazi) yerçekiminin düzenli dağılımına, tabiat olaylarının düzenlenmesinden yeryüzünün dönüş hızının belli bir seviyede olmasına kadar pek çok unsuru ihtiva eder. Bu denge bozulduğunda dünyanın dengesi de sarsılacaktır.  Dağlarla ilgili ayetler, işte bu durumlara işaret eder. Bu da mucizevi şekilde bilimsel gerçeklerle uyumludur.  

Allah CC tüm insanlığa Kur'andan gerçek manada istifade etmeyi ve ibret almayı nasip eylesin

Selametle


[2] Nebe.7

[3] Neml.88

[4] Enbiya.31


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page